POCETNA » 2015 » January » 25 » Odgovor na pitanje sta je Pcelinji otrov
9:00 PM
Odgovor na pitanje sta je Pcelinji otrov

Pčelinji otrov je izlucevima pčele, a osnovna bioloska namena mu je da štiti pčelinju zajednicu.mada se radi o opasnoj supstanci,ona predstavlja koristan proizvod koji se koristi u narodnoj i zvanicnoj medicini. Luce ga radilice i matice. Nastaje u dvema žlezdama,a prilikom zaštite pčele ga ubrizgavaju nakon uboda žaokom kroz uzani kanaliċ u kožu napasnika. 

Ovaj mehanizam pcele je njeno oružje kada se nadje u opasnosti ili bude uplasena,ali kada ga upotrebi cela žaoka ostaje u koži žrtve,a sa njom žlezdani aparat i unutrašnji organi. Zbog toga neposredno posle uboda pčela umire ukoliko se žaoka neizvadi odmah lučenje otrova traje još neko vreme. Radi toga kod namerno izazvanih uboda u cilju lečenja, žaoka se ostavlja u koži 5-10 min. Pčelinji otrovspada u jake otrove. Po svom delovanju nezaostaje za zmiskim. Na sreću kod pčele se nalazi u vrlo malim količinama. Život čoveka može biti ugrožen mestom uboda(oko,slepoočnica,krajnici,nepce jezik,) ili većim brojem uboda ili ako je osoba alergična. Količina koju pčela izluči je kapljica od 0,2-0,3 miligrama,pa je za jedan gram potrebno 3000-5000 uboda.

Pčelinji otrov se skuplja pomoću posebnog uredjaja koji se sastoji od staklene pločice ispod koje se nalaze žice sa razmakom od 8 mm. Žice su priključene na elek.napon od 18-22 volta,a pločica postavljena ispred košnice. Pčele iritirane električnim naponom bodu površinu stakla,a iz žaoke im izlazi otrov. Nakon odredjenog vremena kada se osuši sastruže se u odredjenu posudu( bočicu). Otrov je bezbojna gusta tečnost kisele reakcije. Sadrži veću količinu magnezijuma male količine bakra i histamina. Osim toga u njemu se nalaze fermenti hialorunidaza i fosfolipaza. Dok magnezijum poralise nervni sistem,pomenuti fermenti razaraju crvena krvna zrnca i smanjuju sposobnost zgrusavanja krvi.. Poznata je činjenica da pčelari retko oboljevaju od reumatizma zbog čega je zaslužan pčelinji otrov. Narodna medicina primenjuje pčelinje ubode pri lecenju reume tako da se na obolela mesta stavljaju pčele.kao lekovita supstanca ulazi u sastav preparata koji služi za smanjenje i uklanjanje bolova,snižavanja krvnog pritiska i holesterola u krvi. 

U pitanju je basnoslovna skupa osnova za mnoge medikamente. Pčelinji otrov na evropskom tržištu dostiže vrednost i do 30,000 eura po kilogramu. Pčelinji otrov daje brže i dobre rezultate u lečenju bolesti kao sto su: hipertenzija,bronhijalna astma, uvećanje stitne žlezde. Takodje stiti organizam od zaraznih bolest,lekovito je sredstvo za lečenje upale zglobova, lečenju raznih neurolagija i akutnih upala krvnih žila. U toku je istraživanje efikasnosti pčelinjeg otrova na kancere. Antikancerogeni efekat se pripisuje melitinu,bazičnom polipeptidu,koji čini 50-70% suve materije pčelinjeg otrova. Melitin je pokazao najsnažniju citostatičku aktivnost na leukemijske stanice(kod eksperimenta na miševima)ali i kod ljudi u odnosu na druge citstatike. Delovanje zavisi od načina upotrebe davanja pčelinjeg otrova. Najbolji je direktni kontakt tumora sa pčelinjim otrovom.

Category: Pcelinji otrov | PROCITAN: 1094 | DODAO: nasepcele | Tags: pcelinji otrov, sta je, odgovor na pitanje | ocena: 5.0/1
SVI KOMENTARI: 0
avatar