POCETNA » 2015 » January » 25 » Odgovor na pitanje sta je polen
8:54 PM
Odgovor na pitanje sta je polen

Полен представља потпуну храну за људски организам.

Полен се, као стимуланс имуног система и средство које у сваком случају поправља општи здравствени статус, нарочито препоручује:
- оболелима од свих болести,
- реконвалесцентима,
- деци ометеној у развоју,
- спортистима и особама које су изложене високим физичким и интелектуалним напорима,
- код регулисања тежине за неухрањене и
- код примене дијета за мршављење.

Полен је основни материјал за производњу матичног млеча и без полена није могућ развој пчелињих заједница.

Састав полена

Између појединих истраживача у овој области, подаци о саставу полена се веома разликују. То је потпуно разумљиво с обзиром да се истраживања врше, пре свега, поленом са различитих биљака, са различитих локација и у различитим годишњим добима, што све скупа даје различите податке о саставу полена.

Др Александар Јанковић у књизи "Пчелињи производи - храна и лек", о хемијском саставу полена, даје за 10 биљака следеће опсеге:
- угљени хидрати 13,72-37,25%,
- беланчевине 13,45-28,66%,
- вода од 3.91 до 16,23%,
- маст 1,8-17,55%,
- минерали од 3 до 5%,
- пепео 1,8-3,82%,
- целулоза 23,59-57,23%.

У саставу полена поред побројаних, налази се још велики број микроелемената:
- млечна, фолна и пантотенска киселина, 20-23 аминокиселина (све које су неопходне људском организму);
- витамини групе B, затим А, Е, D, F, К, C и P;
- биоактивни минерали: калијум, натријум, калцијум, магнезијум, манган, фосфор, баријум, сребро, цинк, молибден, хром, стронцијум, гвожђе, јод, фосфор, селен, силицијум, сумпор, бакар, никл;
- ферменти, хормони ...
Језгро полена обилује молекулима ДНК и РНК, које утичу на обликовање и развој живота.

У саставу полена откривено је око 300 компоненти. Сматра се да је још увек непознато, око 4% од укупног садржаја полена.

Фармаколошка својства полена

Иако је велики број истраживача на планети доказао корисне ефекте полена, још увек постоје оспоравања која се крећу од апсурдног става да полен нема корисних ефеката на људско здравље, чак да је примена полена ризична за одређене категорије, па до претеривања у смислу да полен представља животни еликсир и сл. С обзиром да су искуствено доказани ефекти пчелињег полена и собзиром на чињеницу да фармаколошка индустрија неће спровести и обелоданити ова истраживања, сматрам да полен и друге пчелиње производе без резерве треба користити у превенирању и заштити здравља .

Нарочити разлози за примену полена јесу у томе да га на највећем броју локација имамо у изобиљу, да инвестирање у прикупљање полена није скупо и да је ефикасан код великог броја болести. Полен као и други пчелињи производи, препоручљиво је да се користе код терапија синтетичким лековима јер побољшавају учинак синтетичких лекова.

Мада сушени полен редовно даје добре здравствене ефекте, ипак потпуни ефекат полен даје док има могућност оплодње. Неправилном обрадом (сушењем) и неправилним чувањем губимо добар дeо корисних ефеката полена.

Ефекти полена нарочито се манифестују код лечења: разних обољења танких и дебелих црева, простате, алергија, холестерола, обољења срца и крвних судова, анемије, астме и бронхитиса, ендемичне гушавости, функција јетре, високог крвног притисак, пролива и затвора, крви и крвних судова, подстиче диурезу, поправља функцију штитне жлезде, побољшава апетит и психолошки статус, повољно утиче на развој деце ... Применом свежег полена или перге успешно се боримо против патолошких бактерија у пробавном тракту.

Полен у комбинацији са матичним млечом и прополисом регулише плодност и подиже имуни систем, ефикасан је код упале мозга, жутице, склерозе, психичке напетости, побољшава вид, успорава процес старења.

Полен, због присуства витамина Р спречава излив крви у мозгу, мрежњачи ока и срцу.

Према др С. Младенову, полен има изражено антибактеријско дејство према: Escherichia coli, Staphhylococcus pyogenes, Proteus vulgaris, Staphhylococcus haemolyticus i Salmonella enteritidis, као и антипротозојно деловање. Полен, као и други пчелињи производи, је познат по томе што потпомаже одржавање бактерија дигестивног тракта, а ефикасан је у уклањању или инхибирању патогених бактерија .

Редовном употребом, у чаши топле воде, 2 пута дневно, у комбинацији са прополисом, одржава уредном микрофлору усне дупље и уклања бактерије које изазивају каријес.

Полен, поред тога што је потпуна храна, подиже ниво физичке и менталне снаге, побољшава памћење и концентрацију, ефикасан је код уклањања исцрпљености и подстиче раст косе. Редовна употреба полена штити нас од настанка туморских ћелија (антиоксиданс), поправља стање коже, ефикасан је у уклањању повећане желудачне киселине.

Ефикасност полена се повећава ако је са више биљака, са више пчелињих заједница и ако се прикупља у дужем временском периоду. Уколико је полен прикупљен на великим површинама монокултура, а намењен је за људску употребу, после прикупљања, потребно га је помешати са полифлорним поленом. Полен прикупљен у току пролећа квалитетнији је од полена који прикупимо у току лета.

Прикупљање и чување полена

Полен треба прикупљати за време сунчаних дана када су богате поленске паше. У воћној паши која се догађа у априлу, полен треба прикупљати сваки други дан између 8,00 и 12,00 часова. За време цветања уљане репице, багремца, кестена и сунцокрета, полен се на исти начин може прикупљати сваки дан, с тим што полен из хватача треба узимати после свака 3 сата, ако се полен прикупља дуже од 3 сата у току дана. Проф. Таранов уз постављање уређаја за прикупљање полена, препоручује додавање 100-300 ml топлог шећерног сирупа, ако већ не додајемо веће количине у време припреме пчелињих заједница за главну пашу, јер ова стимулација веома подстиче пчеле на сакупљање полена.

У прикупљању и примени полена сматра се да је најважније, ради очувања биолошких и лековитих својстава полена, обезбедити квалитетно чување поленa. На дневној температури за 5 часова, полен губи 63% могућности оплодње. Полен патлиџана чуван на температуту 0 ˚С није изгубио ништа од тих својстава за 6 месеци, а полен кукуруза у времену од 12 месеци.

Ово нам говори да полен из хватача полена морамо узети најкасније за три сата и да га одмах требамо сачувати у посуди са ледом, коју безусловно требамо имати на располагању приликом прикупљања полена. Потпуно је неприхватљиво хватаче полена поставити данас, а полен узимати сутра или евентуално још касније.

Око припреме за чување и код чувања полена пчеларска пракса је разрадила начин који је постао "правило понашања" у производњи и чувању полена. Тако се полен најчешће суши, пакује у ПВЦ кесе и одлаже у складишта, чекајући пласман. Неспорно је да и овако припремљен полен постиже запажене ефекте и у развоју пчела и примењен код људи у циљу заштите здравља. Међутим, уколико желимо искористити полен за заштиту људског здравља превентивно или га користити у терапијске сврхе, полен треба паковати у стаклене, дрвене или прохромске посуде (никако не у пластичне) и чувати га свежег у дубоком замрзавању или помешаног у меду.

"Рецепт" за чување полена у меду дале су нам саме пчеле. Наиме, пчеле у припреми полена за смештај у ћелије саћа, полену додају млечну киселину и шећер (млечне киселине има 5,5-5,7 пута више у перги него у полену, а шећера има 32 до 88% више у перги него у полену). Пошто поставе припремљени полен (пергу) у ћелије саћа до око 2/3 запремине, пчеле на површину налију танак слој меда и на тај начин додатно заштите ускладиштени полен. Према томе, мешањем свежег полена са медом ми обезбеђујемо услове који ће захваљујући високом проценту шећера и присуству органских киселина извршити конзервисање полена и сачувати му оригиналност за дуже време. Веома је разумљиво због чега полен помешан са медом можемо чувати, без губитка квалитета, чак неколико година.

Уколико се ипак одлучимо за сушење полена, онда због очувања пре свега ензима у полену, температура сушења не треба да прелази 38 ˚С. Сматра се да сушени полен до 6 месеци, рачунајући од дана сушења има добре фармаколошке ефекте, до једне године тек половину, а после две године врло мале.

Дозирање и примена полена

За одрасле особе сушени полен се дозира 20-30 грама по особи дневно, свежи полен 10 до 20 грама дневно, а перга 5-10 грама дневно. Деца до 12 година узимају упола мање количине. Почетне дозе су превентивне, а коначне терапијске. Додуше и телесна тежина, као и ефекти које желимо постићи утичу на одређивање количине полена која се дозира.

Полен се узима на следећи начин: сушени или свежи полен увече се потопи у сурутку, кисело млеко, кефир, јогурт, млеко, топао чај или топлу воду, па се узима на пола сата пре доручка. Пергу, с обзиром да су пчеле већ уклониле целулозне опне, не треба натапати као полен, али непосредно пре узимања се раствори у топлом чају или топлој води. Узимање полена на пола сата пре оброка, редовно са довољно течности, се препоручује да би се избегао негативан ефекат желудачне киселине и потпуна ресорпција полена, пре доласка друге хране у желудац.

Полен и перга, као и други пчелињи производи, узимају се од 3 седмице до 3 месеца. Превентивно узимање полена, треба практиковати 3 до 4 пута у току године. Полен као и други пчелињи производи, с обзиром да не изазива зависност, нити било које друге негативне ефекте на људски организам, може се узимати и у континуитету. Велики број микроелемената у полену, као и беланчевине, шећери, масти успостављају и одржавају равнотежу метаболизма, која је скоро редовно поремећена начином исхране.

Све особе које имају склоности за туморска обољења, било генетски или због услова живота или рада, требају превентивно свакодневно користити 30 грама сушеног или 20 грама свежег полена или 10 грама перге.

"Поленово зрно је веома лепо и задивљујуће. Природа је у заносу фантазије створила безбројна чудеса у облицима поленовог зрна. То је непознати и невидљиви свет-микросвет, свет прелепих архитектонских облика и боја ".

Category: Polen | PROCITAN: 1200 | DODAO: nasepcele | Tags: pitanje i odgovor, sta je polen | ocena: 0.0/0
SVI KOMENTARI: 0
avatar