POCETNA » 2015 » January » 25 » Otklapanje saća i vrcanje meda
9:18 PM
Otklapanje saća i vrcanje meda




Osim čistoće prostorije za vrcanje, važna je i čistoća odeće, ruku i pribora za vrcanje. Unešene okvire s medom prvo je potrebno sortirati po starosti saća, po težini meda u saću, te po mogućnosti i po sortama meda.


Opranu i osušenu vrcaljku potrebno je postaviti horizontalno i učvrstiti je da se pri radu ne bi pokretala. Voštani poklopci skidaju se nožem ili viljuškom. Pribor je potrebno držati u vrućoj vodi, jer nije moguće čisto i brzo raditi sa hladnim priborom. Pri samom otklapanju saća treba nastojati što manje zahvaćati u dubinu saća s medom.


Za vreme otvaranja saća potrebno je voditi računa da med ne kapa po podu i da se komadići saća ne raznose na nogama van prostorije jer bi se takvom neopreznošću mogao izazvati grabež na pčelinjak. 
Ponekad se dogodi da pokoja pčela bude unesena u saću. Te pčele onda navaljuju na prozore ili na postavljenu mrežu. Tim je pčelama onda potrebno omogućiti izlazak kroz postavljenu bežalicu.


Otklopljeno saće stavlja se u koš vrcaljke (pazi se da suprotne težine saća s medom budu približno jednake). Takođe je potrebno paziti da je saće približno iste starosti (lakše je regulisati brzinu obrtaja). Isto tako treba nastojati da saće bude naslonjeno uz sam koš vrcaljke jer bi se u suprotnom lomilo.


U početku se koš sa vrcaljkom okreće lagano dok iz spoljne strane okvira ne izađe jedan deo meda. Nakon kraćeg vremena okretanje se zaustavi i okviri okrenu na drugu stranu. Pri tome se pazi da se stavljaju u koš vrcaljke onako kako je prethodno pomenuto. Okretanje se nastavlja malo brže što zavisi od starosti i jakosti saća. Kada med više ne izlazi iz saća onda se ponovo okrene prva strana satine koja se sada potpuno izvrca bržim okretanjem koša.


Kada je izvrcano nekoliko okvira s medom, otvori se slavina da med iscuri u podmetnutu posudu. Ako se vrca dok paša još traje izvrcano saće može se odmah vraćati u košnicu u svako doba dana (ako nema zaraze). Pre vraćanja saća u košnicu, izvrcano saće je potrebno obrezati nazubljenim nožem prema širini satonoše. Tako sređeno saće treba pokvasiti u hladnoj čistoj vodi, otresti te u okvirnjačama odnositi na pčelinjak i stavljati u košnice. Ako je paša prestala, prazno saće se vraća kasno pred veče da bi ga pčele preko noći mogle očistiti.

Category: Med | PROCITAN: 1364 | DODAO: nasepcele | Tags: Otklapanje saća i vrcanje meda | ocena: 0.0/0
SVI KOMENTARI: 0
avatar