POCETNA » 2015 » January » 25 » Pravilno rukovanje pčelinjim proizvodima
9:26 PM
Pravilno rukovanje pčelinjim proizvodima

Pravilno rukovanje pčelinjim proizvodima


Pravilna rukovanja pčelinji proizvodima podrazumeva sve postupke od vađenja iz košnice preko konfekcioniranja, pakovanja distribucije i prodaje. U ekološkom pčelarenju nije primereno maksimalno izvrcavanje, tj ostavljanje zajednice bez zaliha meda i polena. Sličnu ravnotežu potrebno je uspostaviti i pri proizvodnji voska, matičnog mleča i pčelinjeg otrova. Neispravno je vrcati okvire sa leglom. To se prvenstveno odnosi na košnice bez matične rešetke. Pravilima ekološkog pčelarenja regulisani su izgradnja i pravilna upotreba mesta za vrcanje i kvalitet opreme koja se pri tome koristi.

Konačni proizvod podleže strogom laboratorijskom nadzoru. Obeležje eko-proizvod dobija se samo u slučaju ako rezultati kontrole isključuju prisustvo ostataka zaštitnih sredstava, antibiotika, industrijskog šećera i bilo koje druge strane materije.

Category: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva | PROCITAN: 188 | DODAO: nasepcele | Tags: Pravilno rukovanje pčelinjim proizv | ocena: 0.0/0
SVI KOMENTARI: 0
avatar