POCETNA » 2015 » January » 25 » Proizvodnja vrcanog meda, Pripreme za vrcanje meda
9:22 PM
Proizvodnja vrcanog meda, Pripreme za vrcanje meda

Proizvodnja vrcanog meda

Za taj posao potrebno je odabrati sunčan da kada je temperatura između 20-25 °C, kako bi retki med lakše vrcali, a izletnice bile van košnice. Vrcati se sme samo zreli med, odnosno kada je poklopljeno oko 2/3 površine okvira medom, jer tada med sadrži manje od 20% vode. Ako je sadržaj vode u medu veći može biti podstaknuto vrenje i kiseljenje uskladištenog meda. Zrelost meda lakše je postići u LR nego u AŽ košnicama.



Pripreme za vrcanje

Nektar koji je unesen u saće još nije zreo med. Tu slatku tečnost pčele tek trebaju preraditi u med. U košnici nektar produžava zrenje, a da li je med zreo, prepoznaje se po tome što je saće s medom poklopljeno za oko 50-75% sa obe strane. No, može se dogoditi da i zreo med nije svaki put poklopljen jer stranice saća zbog slabe paše nisu sasvim ispunjene. Ako takav okvir s medom držimo u rukama pljoštimice prema zemlji, ustanovićemo da li je med zreo. Ispadaju li kapljice meda iz saća bez ikakvog zamaha, znači da med nije zreo i da se mora još čekati. No, ako med ne curi, mogu se uzimati okviri za vrcanje.


Izuzetak čini med medljikovac. Kada se radi o ovoj vrsti meda, onda ne treba čekati da med bude poklopljen. Ovaj med se mora vrlo često vrcati jer se inače skruti u saću pa ga je nemoguće izvaditi. 
Med se ne sme vrcati iz saća u kojem se nalazi leglo, pogotovo dok je nepoklopljeno. Za vreme jakih paša ponekad se dešava da se na nekom okviru nađe tek manja količina poklopljenog legla, a oskudica je prostora za unos novog nektara. U tom slučaju preporučuje se da se takvi okviri stave u medišta. Pričeka se dok leglo izađe, a zatim se vrši vrcanje.


Kada se ustanovi da je u većini košnica med zreo, tj da je što više poklopljen (osim ako se radi o medu medljikovca) treba pripremiti sve što je potrebno. Treba voditi računa da pčele imaju dovoljno praznog saća za unos nektara jer bi u suprotnom prinos podbacio.

Category: Med | PROCITAN: 2248 | DODAO: nasepcele | Tags: Pripreme za vrcanje meda, Proizvodnja vrcanog meda | ocena: 3.2/5
SVI KOMENTARI: 0
avatar