POCETNA » Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva

Ubedljivo je dokazano da se velika zaliha hrane reflektuje na pčele: one obilnije hrane larve, iz njih se rađaju visokokvalitetne pčele, koje odgajaju više legla i obezbeđuju povećanje produktivnosti društva prosečno za 20,7% po 1 kg žive mase pčela.1 kg trutova tokom svog života pojede od 15 do 20 kg meda.Ako bi pri zimovanju klube pčela bilo smešteno isključivo na saću koje je napunjeno medom, onda su njegovi gubici toplote približno tri puta veći nego kod klubeta koje je na praznom saću.prosečno pčelinje društvo godišnje troši 20 kg perge, a vrlo jake zajednice i do 35 kg. ..Najveći broj pčela se nalazi u košnici pet nedelja nakon pojave cvetnog praha u prirodi (ako su povoljne klimatske prilike, a u proseku nešto kasnije), a količina odgajenog legla u tom periodu direktno odgovara količini zaliha polena u gnezdu.-Jedna pčela je teška približno 1/10 grama,dakle kilogram sadrži 10.000 pčela.-Sa jedne posete pčela može doneti 1/2 od sopstvene težine tela nektara ili 1/20-ti deo gra ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva | procitan: 743 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Mnogi stručnjaci tvrde da bi svaki med po svom kvalitetu bio med, tj da je čist jer potiče od biljaka i cveća, a da mu se ne dodaju strane materije. Pčela, ako se i otruje sa zaštitnim sredstvom, ona ugiba, pa štetna / otrovna supstanca ne dospeva u košnicu i med.


Po ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva | procitan: 733 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Pravilno rukovanje pčelinjim proizvodima


Pravilna rukovanja pčelinji proizvodima podrazumeva sve postupke od vađenja iz košnice preko konfekcioniranja, pakovanja distribucije i prodaje. U ekološkom pčelarenju nije primereno maksimalno izvrcavanje, tj ostavljanje zaje ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva | procitan: 656 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Ovim Pravilnikom se takođe definiše ekološka proizvodnja meda. Posle prelaznog perioda u vremenu od godinu dana, određuje se status ekološke proizvodnje, ako su zadovoljeni uslovi stanja u košnicama i kvalitet okoline.


Pri osnivanju pčelinjaka u uslovima ekološke pro ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva | procitan: 674 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)