Radilica je polno nerazvijena ženka pčele. Izleže se iz oplođenih jaja i od polaganja jaja do izleganja jedinke prođe 21 dan. Ona obavlja sve poslove u pčelinjem društvu: hrani leglo, sakuplja nektar, cvetni prah, propolis (pčelinju smolu), gradi saće, održava temperaturu i vlažnost vazduha u košnici, održava čistoću, brani košnicu od uljeza, hrani i neguje maticu, proizvodi med, mleč, itd. |
Trut je mužjak pčele i on ima važnu ulogu u životu pčelinje zajednice. Razvoj larve truta je najduži i traje 32 dana. Mladi trutovi izlaze iz ćelija saća koja su šira i veća nego kod pčela radilica, te je i on veći i deblji od ostalih pčela. Trutovi nisu sposobni da se sami hrane već ih hrane pčele, osim što ih hrane vode brigu o njima, čiste ih i paze, a kad postanu polno zreli izlaze po prvi put iz košnice na tzv. orijentacioni let. Za lepih toplih i sunčanih dana bez vetra trutovi izlaze iz košnica i okupljaju se na jednom mestu u vazduhu. Na to mesto dolazi i matica na oplodnju, ali oplodiće je samo najbrži od njih. Nakon oplodnje trut umire, a matica se vraća u košnicu. Postoji mišljenje da nakon što se oplođena matica vrati u svoju košnicu, pčele izbacuju sve ostale trutove iz košnice, jer im više nisu potrebni. Trut izvan košnice brzo umire jer nije sposob ... CEO TEKST » |
Mnogi stručnjaci tvrde da bi svaki med po svom kvalitetu bio med, tj da je čist jer potiče od biljaka i cveća, a da mu se ne dodaju strane materije. Pčela, ako se i otruje sa zaštitnim sredstvom, ona ugiba, pa štetna / otrovna supstanca ne dospeva u košnicu i med.
KATEGORIJA: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva |
procitan: 733 |
|
Date: 2015-01-25
| KOMENTARI (0)
|
Pravilno rukovanje pčelinjim proizvodima
KATEGORIJA: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva |
procitan: 656 |
|
Date: 2015-01-25
| KOMENTARI (0)
|
Ovim Pravilnikom se takođe definiše ekološka proizvodnja meda. Posle prelaznog perioda u vremenu od godinu dana, određuje se status ekološke proizvodnje, ako su zadovoljeni uslovi stanja u košnicama i kvalitet okoline.
KATEGORIJA: Razni tekstovi iz oblasti pcelarstva |
procitan: 674 |
|
Date: 2015-01-25
| KOMENTARI (0)
|
Proizvodnja vrcanog meda |
|
|
|
Izvrcani med je potrebno razliti u veće posude, zatim se pokrije čistim platnom i povezati. Zavisno o temperaturi prostorije u kojoj se nalazi med, ostavi se da stoji 3-4 dana. Prostorija u kojoj se čuva med treba biti čista, suva i prozračna sa temperaturom od oko 25 °C. Nakon nekoliko dana sa površine meda obere se pena u kojoj ima polenovih zrnaca i trunja. Obiranje pene se ponovi više puta, sve dok površina meda ne ostane potpuno čista i dok ne prestane stvaranje pene.
|