POCETNA » ARHIVA

 

Pčelari znaju, a i retki domaći potrošači, da je pravom prirodnom medu svojstveno da vremenom poprimi oblik polučvrstog stanja. Tada kažemo da je kristalisao. Ova pojava događa se kada gukoza, jedan od tri glavna šećera u medu, spontano počne da se izdvaja iz prezasićenog rastvora, gubi vodu (glukoza monohidrat) uzimajući oblik kristala, čvrstog tela pravilne strukture. Kristalna forma rešetke učvršćuje ostale sastojke meda u rastvoru čineći polučvrsto stanje.

Da bi došlo do kristalizacije neophodna je prezasićenost rastvora. Ona se javlja zato što je u medu mnogo više šećera, više od 70 ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 755 | dodao: vrelo | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Kristalizacija meda je prirodan proces koji nastaje zbog visokog sadržaja glukoze, i tada med prelazi u  čvrsto ili polučvrsto stanje.  To se obično javlja nakon tri do šest meseci skladištenja. Med koji je kristalizovan može biti manje pogodan za neke načine konzumiranja, ali je kristalizacija pravi pokazatelj da ste izabrali kvalitetan med, bez veštačkih dodataka.

Med možete vratiti u prethodno stanje tako što ćete dobro zatvorenu teglu stavili u šerpu ili činiju i tu doliti toplu vodu (ne topliju od 38 stepeni). Neka tako stoji dok se med u tegli ne otopi. Možete povremeno vaditi teglu iz vode i promešati med, a zatim opet dobro zatvorenu teglu vratite u šerpu ili činiju s vodom. 

... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 765 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Hemijski sastav meda

Med je slatka, aromatična, gusta tečnost koju proizvode medonosne pčele iz cvetnog nektara, medne rose sa lišća četinara i listopadnog drveća, slatkih materija koje izlučuju sitni insekti ili od slatkog soka plodova nekih biljaka. Nektar je slatka tečnost koju izlučuju posebne žlezde smeštene u cvetu, a ponekad i van cveta biljke. Žlezde koje luče nektar nazivaju se n ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 1095 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Pčelinji otrov je izlucevima pčele, a osnovna bioloska namena mu je da štiti pčelinju zajednicu.mada se radi o opasnoj supstanci,ona predstavlja koristan proizvod koji se koristi u narodnoj i zvanicnoj medicini. Luce ga radilice i matice. Nastaje u dvema žlezdama,a prilikom zaštite pčele ga ubrizgavaju nakon uboda žaokom kroz uzani kanaliċ u kožu napasnika. 

... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Pcelinji otrov | procitan: 1092 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Полен представља потпуну храну за људски организам.

Полен се, као стимуланс имуног система и средство које у сваком случају поправља општи здравствени статус, нарочито препоручује:
... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Polen | procitan: 1199 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Matica je jedina polno zrela ženka u pčelinjem društvu, čiji je zadatak nošenje jaja i time obezbjeđivanje opstanka društva, kao i držanje pčelinjeg društva na okupu putem feromona koje luči. Iz oplođenih jaja se razvijaju ženke (radilice ili matice), dok iz neoplođenih se razvijaju mužjaci (trutovi). Jedno pčelinje društvo može da ima samo jednu maticu. Ukoliko se desi da se izleže više matica, doći će do podele društva prirodnim rojenjem. Maticu oplođavaju trutovi. Tokom života matica izleće iz košnice samo jednom, pri parenju, i izuzetno ako dođe do rojenja. Oplođena matica polaže jaja u ćelije saća. Iz najvećeg broja jaja izlegu se radilice, iz malog broja jaja izlegu se trutovi, a iz nekoliko posebno ugrađenih ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Matica | procitan: 1423 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

« 1 2 3 4