POCETNA » 2015 » February » 8 » Bolest pcela- pcelinja vas
7:50 PM
Bolest pcela- pcelinja vas

Kao ni ostala živa bića tako ni pčele u svom životu odnosno radu i razvoju nisu poštedjene, pored bolesti, i parazita, ni mnoštva razlicitih neprijatelja koji im mogu naneti i nanose manje ili veće štete. Napadi na pčele odnosno pčelinja društva dešavaju se na razlicite načine i to nekada kao redovna pojava a najcešce kao povremena neprijatnost. Istina, mnogo toga je zavisno od preventive koju pčelar treba da obavi, ali ni to nije nekad najsigurnije, odnosno u svim situacijama nije moguce predvidjeti i primeniti. Medju neprijateljima pčela nalaze se predstavnici raznih životinjskih vrsta. Neki od njih ugrožavaju saće i larve, neki uzimaju med, neki napadaju pčele, neki košnice i ramove u njima a neki i jedno i drugo.

Pčelinja vaš (Braula coeca) je u stvari bezkrilna muva i kod nas ne prestavlja neki problem za pčele, jer je više kao nepoželjni pridruženi gotovan pčelinjeg društva. Hranu uzima iz košnice a kao poluparazit živi na pčeli radilici, mada se ponajcešce može naći na grudima i glavi na matici. Ponekad se mogu videti i na trutovima, mada mnogo redje. U Francuskoj i SAD je nekom prilikom nalaženo više desetina pčelinjih vaši na jednoj matici. Pčelinja vaš se najviše nalazi izmedju glave i grudi odrasle pcele, gde je duboki ubor. Kao pridruženi gotovani hranu uzimaju sa usnig aparata pčela-radilica i matice, jer ne sišu hemolimfu kao drugi paraziti. Odrasla ženka je duga 1,5 mm i 0,7mm široka. Crvenomrke je boje i ima tri para nogu i stoji uzdignuto. Ženka polaže jaja ispod mednih poklopaca, na poklopce legla i na druga mesta na saću. Zimi ne nosi jaja. Larve na poklopcima i na ramovima brzo umiru a preživljavaju samo one pod mednim poklopcima. Celokupni razvoj traje oko 20 dana. Larve i lutke se hrane medom i polenom. Mlada vaš cim se izleže popne se na pčelu, jer ako to ne uspe za 6 sati onda ugine. Kad su na matici, uznemire je i matica slabije polaže jaja. Vrlo su pokretljive i brzo prelaze sa jedne pčele na drugu

Stepen zaraženosti u pčelinjem društvu najlakše se utvrdjuje kontrolnim tretiranjem. Za tretiranje pčelinjih društava protiv vaši može se koristiti više sredstava. U našim uslovima kod suzbijanja varoe dimnim listicima fluvalinata suzbija se istovremeno i pčelinja vaš. Timol je takode efikasan.

Category: Bolesti pcele | PROCITAN: 941 | DODAO: nasepcele | Tags: pcelinja bolest, timol, pcelinja vas | ocena: 5.0/1
SVI KOMENTARI: 0
avatar