POCETNA » Med

Proizvodnja vrcanog meda

Za taj posao potrebno je odabrati sunčan da kada je temperatura između 20-25 °C, kako bi retki med lakše vrcali, a izletnice bile van košnice. Vrcati se sme samo zreli med, odnosno kada je poklopljeno oko 2/3 površine okvira medom, jer tada med sadrži manje od 20% vode. Ako je sadržaj vode u medu veći može biti podstaknuto vrenje i kiseljenje uskladištenog meda. Zrelost meda lakše je postići u L ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 2248 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)



Ne sme se propustiti vreme za pravovremeno oduzimanje i vrcanje meda. Za vreme glavne paše potrebno je paziti na unos nektara i zrenje meda u košnicama. Isto tako se ne sme preuraniti, jer nezreo med nije ni za domaću upotrebu, a pogotovo ne za trgovinu. Da se ne bi preuranilo ni zakasnilo, potrebno je češće pregledati medišta i to pred veče. Nije potrebno pregledati sve okvire u medištu, nego samo jedan krajnji i srednji okvir. Tako će se videti koliko su popunjeni i koliko je površine saća poklopljeno. Potrebno je voditi računa od kojih biljaka po ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 1632 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)




Osim čistoće prostorije za vrcanje, važna je i čistoća odeće, ruku i pribora za vrcanje. Unešene okvire s medom prvo je potrebno sortirati po starosti saća, po težini meda u saću, te po mogućnosti i po sortama meda.

... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 1372 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)



Prostorija u kojoj se čuva med kora biti čista, suva i prozračna. U njoj ne sme biti ništa što izlučuju neprijatne i oštre mirise. To su materije kao što je petrolej, benzin, katran itd. Posebno se mora paziti da prostorija za čuvanje meda ne bude vlažna jer i najzreliji med u vlažnoj prostoriji navlači vlagu iz vazduha pa se pokvari, provri i ukiseli.

... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 959 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Izvrcani med je potrebno razliti u veće posude, zatim se pokrije čistim platnom i povezati. Zavisno o temperaturi prostorije u kojoj se nalazi med, ostavi se da stoji 3-4 dana. Prostorija u kojoj se čuva med treba biti čista, suva i prozračna sa temperaturom od oko 25 °C. Nakon nekoliko dana sa površine meda obere se pena u kojoj ima polenovih zrnaca i trunja. Obiranje pene se ponovi više puta, sve dok površina meda ne ostane potpuno čista i dok ne prestane stvaranje pene.


Kada prestane stvaranje pene, med se cedi kroz trostruku gazu. ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 1045 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

 

Pčelari znaju, a i retki domaći potrošači, da je pravom prirodnom medu svojstveno da vremenom poprimi oblik polučvrstog stanja. Tada kažemo da je kristalisao. Ova pojava događa se kada gukoza, jedan od tri glavna šećera u medu, spontano počne da se izdvaja iz prezasićenog rastvora, gubi vodu (glukoza monohidrat) uzimajući oblik kristala, čvrstog tela pravilne strukture. Kristalna forma rešetke učvršćuje ostale sastojke meda u rastvoru čineći polučvrsto stanje.

Da bi došlo do kristalizacije neophodna je prezasićenost rastvora. Ona se javlja zato što je u medu mnogo više šećera, više od 70 ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 758 | dodao: vrelo | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Kristalizacija meda je prirodan proces koji nastaje zbog visokog sadržaja glukoze, i tada med prelazi u  čvrsto ili polučvrsto stanje.  To se obično javlja nakon tri do šest meseci skladištenja. Med koji je kristalizovan može biti manje pogodan za neke načine konzumiranja, ali je kristalizacija pravi pokazatelj da ste izabrali kvalitetan med, bez veštačkih dodataka.

Med možete vratiti u prethodno stanje tako što ćete dobro zatvorenu teglu stavili u šerpu ili činiju i tu doliti toplu vodu (ne topliju od 38 stepeni). Neka tako stoji dok se med u tegli ne otopi. Možete povremeno vaditi teglu iz vode i promešati med, a zatim opet dobro zatvorenu teglu vratite u šerpu ili činiju s vodom. 

... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 767 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)

Hemijski sastav meda

Med je slatka, aromatična, gusta tečnost koju proizvode medonosne pčele iz cvetnog nektara, medne rose sa lišća četinara i listopadnog drveća, slatkih materija koje izlučuju sitni insekti ili od slatkog soka plodova nekih biljaka. Nektar je slatka tečnost koju izlučuju posebne žlezde smeštene u cvetu, a ponekad i van cveta biljke. Žlezde koje luče nektar nazivaju se n ... CEO TEKST »

KATEGORIJA: Med | procitan: 1096 | dodao: nasepcele | Date: 2015-01-25 | KOMENTARI (0)