POCETNA » 2015 » January » 25 » Postupak s medom posle vrcanja
9:14 PM
Postupak s medom posle vrcanja

Izvrcani med je potrebno razliti u veće posude, zatim se pokrije čistim platnom i povezati. Zavisno o temperaturi prostorije u kojoj se nalazi med, ostavi se da stoji 3-4 dana. Prostorija u kojoj se čuva med treba biti čista, suva i prozračna sa temperaturom od oko 25 °C. Nakon nekoliko dana sa površine meda obere se pena u kojoj ima polenovih zrnaca i trunja. Obiranje pene se ponovi više puta, sve dok površina meda ne ostane potpuno čista i dok ne prestane stvaranje pene.


Kada prestane stvaranje pene, med se cedi kroz trostruku gazu. Gazu je potrebno prethodno pokvasiti u čistoj vodi i temeljno ocediti. Ovako pripremljena gaza stavi se iznad druge čiste oprane veće posude u kojoj će se med dalje taložiti.

Ukoliko je med još topao, ceđenje teče dosta brzo. Ako je med hladan, on se zgusne i ne može se brzo procediti. Veoma je važno da prilikom ceđenja med ne pada s visine u malim gustim kapljicama jer, prolazeći kroz vazdušni prostor, stvara se hiljade malih vazdušnih mehurića koji zamute med.

Category: Med | PROCITAN: 1043 | DODAO: nasepcele | ocena: 0.0/0
SVI KOMENTARI: 0
avatar