POCETNA » 2015 » January » 25 » Oduzimanje okvira s medom
9:20 PM
Oduzimanje okvira s medom



Ne sme se propustiti vreme za pravovremeno oduzimanje i vrcanje meda. Za vreme glavne paše potrebno je paziti na unos nektara i zrenje meda u košnicama. Isto tako se ne sme preuraniti, jer nezreo med nije ni za domaću upotrebu, a pogotovo ne za trgovinu. Da se ne bi preuranilo ni zakasnilo, potrebno je češće pregledati medišta i to pred veče. Nije potrebno pregledati sve okvire u medištu, nego samo jedan krajnji i srednji okvir. Tako će se videti koliko su popunjeni i koliko je površine saća poklopljeno. Potrebno je voditi računa od kojih biljaka potiče med.


Ne bi se trebalo čekati poklapanje saća iznad meda, ako se radi o nekoj crnogoričnoj medljici (medljikovac), nego ga vrcati čim se vidi da pri pregledu ne kaplje iz saća. Ako je unos od cvetnih vrsta biljaka, izuzetno je važno da med bude potpuno zreo. Ako se radi o slaboj a dugotrajnoj paši, onda se u istom medištu može naći osim potpuno zrelog meda i kapljice tek unesenog nektara na istom okviru. Kada imamo takvu situaciju onda je potrebno odabrati okvire s potpuno zrelim medom i njih oduzeti, a na njihovo mesto staviti druge prazne između okvira s još nezrelim medom. Veliki značaj ima veličina okvira i tip košnice.


Prilikom oduzimanja okvira potrebno je voditi računa o dobu dana kada je najbolje vaditi okvire s medom za vrcanje. Svako uznemiravanje pčela, posebno za glavnih paša, ometa njihov rad. Zbog toga može doći do opadanja prinosa meda. Pčele će čitavog dana raditi slabije što će uzrokovati smanjenje prinosa, ako ih se uznemiruje u pre podnevnim satima. Vreme koje se preporučuje za oduzimanje okvira sa medom za vreme glavne paše je oko 17-18 sati.


Najbolje je izvađene okvire s medom i pčelama staviti u prvu okvirnjaču da se pčele nasisaju meda. Dok se poslednji okvir izvadi iz medišta, dotada su se pčele na prvom izvađenom okviru nasisale meda. Nakon toga najpre se vadi prvi izvađeni okvir iz okvirnjače i pčele se s njega stresu nazad u košnicu. Nasićene pčele se više ne vraćaju na okvir na kojem su bile. Pčele su site i ne bodu pa se može lako raditi bez upotrebe dima. Stresu se laganim udarcem desne ruke po levoj u kojoj se drži okvir. Manja količina pčela koja zaostane na okviru omete se nekom mirisnom travom. Osim travom, pčele se još ometaju i gušćim perom koje je prethodno umočeno u čistu hladnu vodu u koju je usuto malo vinskog sirćeta (taj miris odbija pčele da ne bodu). Za svaku košnicu je potrebno imati posebno pero, ako je na pčelinjaku bilo pčelinjih zajednica koje su zaražene opakom gnjiloćom legla. 


Preporučljivo je da se na mesto oduzetih okvira za vrcanje stave prazni da se pčele ne bi dva puta uznemirivale. Ako u pčelinjaku ima neke zarazne bolesti, tada se ne smeju mešati okviri iz raznih košnica. Potrebno je najpre izvrcati iz zdravih, pa tek potom iz zaraženih ili sumnjivih na zarazu. Med iz takvih košnica se ne sme mešati.


Može se dogoditi da na jakoj paši deo plodnih okvira bude ispunjen medom. U tom slučaju matice nemaju mesta za odlaganje jaja. Ako bismo tako ostavili, došlo bi do znatnog slabljenja pčelinje zajednice, što bi se negativno odrazilo u sledećoj godini. U ovakvoj situaciji potrebno je okvire s mnogo meda a malo poklopljenog legla preneti u medišni deo košnice, a na njihovo mesto staviti druge okvire sa pravilno izgrađenim saćem (ako ih nema onda sa satnim osnovama). Kada iz tih premetnutih okvira celo leglo izađe, potrebno je i njih sledeći put izvrcati. Postupićemo jednako ako sa u plodištu nalazi med koji nije dobar za zimovanje pčela (repičin med ili med medljikovac od kojeg pčele obole i uginu).


Upotreba bežalice. To je spravica koje pčele udalji iz punih medišta. Bežalica se stavi u otvor na poklopcu koji se nalazi ispod krova košnice. Poklopac sa umetnutim bežalicama stavi se između plodišta i medišta oko 2 dana pre uzimanja meda. Pčele ponekad ostave medišta već nakon 12 sati, a ponekad to može trajati i do 48 sati. Sve ovo zavisi o vremenu i jakosti pčelinje zajednice. Bežalica se uvek stavlja u večernjim satima (nikada u jutarnjim, jer bi se pri većim vrućinama pčele mogle ugušiti). Medište se poklopi drugim poklopcem. Pčele na ovaj način vrlo brzo osete da su bez matice i odmah se počnu provlačiti kroz bežilicu. Pčele se ne mogu vraćati, pa se medište postepeno oslobađa. Prilikom oduzimanja okvira iz medišta nakon 48 sati, može se naći još ponešto pčela pri dnu centralnih okvira. One se mogu lako očistiti i bez upotrebe dima. 


Okvirnjača za prenos okvira. Služi za prenos punih okvira s medom od pčelinjaka do prostorije za vrcanje. Upotrebljava se i prilikom pregleda pčela kada je potrebno prvi krajnji okvir izvaditi i staviti privremeno u okvirnjaču (nikako pored košnice). Upotrebljava se i za prenos praznih okvira iz skladišta do pčelinjaka, za privremeno držanje okvira na kojem se nalazi matica sa pčelama za zamenu ili označavanje.

Category: Med | PROCITAN: 1625 | DODAO: nasepcele | Tags: Oduzimanje okvira s medom | ocena: 0.0/0
SVI KOMENTARI: 0
avatar